INGRID

Jag är född och uppvuxen i Jämtland, i Östersund. Min mor var från Hackås vid Storsjöns strand. Min far från Bruksvallarna i Härjedalen.

Jag var ett mycket ensamt barn under åren innan skolan. Vi bodde ensligt utanför Östersund och jag hade oceaner av tid att fantisera, se på det lilla som teve erbjöd, att teckna och läsa.

Jag är bokstavligen uppväxt med berättande. Min far och farbror, släktingar och vänner, fyllde min uppväxt med livfulla skrönor. Den ena mera fantasifull och dramatisk än den andra. Där sättet att berätta och dramatisera och så klart ljuga lite lagom, belönades med lyssnarnas skratt och igenkännande uppskattning. Någonstans där växte min fascination för hur man berättar en historia …

Från Norrland flyttade jag redan som tonåring, studerade och arbetade några år i Stockholm innan jag flyttade till Sveriges västsida, till Göteborg. Där blev jag kvar i nästan 30 år. Kvarteren i Haga, Linnéstaden och kring Långgatorna kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Jag debuterade 2009 och har nu skrivit nio thrillers i två olika serier. Göteborgsserien och Jämtlandsserien.

Att använda sin barndoms landskap som setting för en thriller borde vara rena räkmackan. Men inget kunde vara mera fel. Jag var ung när jag flyttade hemifrån och fick snabbt inse att jag behövde läsa på. Om allt. Jag började med en roadtrip genom Jämtland och Härjedalen. Tog mängder av bilder, besökte platser och företeelser som jag bara tidigare hört talas om. Försökte uppleva så mycket jag kunde på plats, på riktigt. Det blev en resa, inte bara fysiskt. Kärleken till mitt ursprung växte sig starkare. Liksom insikterna om skillnaderna i levnadsvillkoren mellan glesbygd och urban stad. Två olika planeter.

Jag älskar stora städer, puls, folkliv, historia, konst och musik. Jag går gärna på opera och konserter, museer och gallerier. Jag kan sitta uppflugen på en barstol och titta på folk i timmar, älskar att gå på restauranger och njuta av god mat. Att resa står mycket högt upp på min lista. Men jag uppskattar också tystnaden, vidderna och möjligheten att sträcka ut blicken. Den kristallklara luften och att kunna välja ensamheten vid en fors.

I min serie om Jämtland möter vi en ny hjältinna, en kvinna med ett udda yrke, med sår och hemligheter. Hon placeras i Jämtland som utredare hos polisen. Där känner ingen till hennes verkliga identitet, där ska hon få tid att läka. Men så blir det inte.

Där låter jag istället henne och hennes nya kollegor möta konflikter, våld och också mord med sitt ursprung i livsvillkoren i glesbygden i Norrlands inland. I ett landskap där avstånden är stora och det på många platser är laglöst land …

I Göteborgsserien möter vi Erika som arbetar som utredare vid grovs brottgruppen i Göteborg, en stad i stark förändring och med en allt mera påtaglig kriminalitet och segregation.